FEDERAL RESERVE BANK
OF NEW YORK

rCircular No. 37551
L September 7, 1951 J

CONSUMER CREDIT

Interpretation of Regulation W

To all Persons Concerned with Regulation W
in the Second Federal Reserve District:

The Board of Governors has today issued a statement for publication September 10, 1951,
concerning the provisions of the Defense Production Act amendments and of Regulation W,
Consumer Credit, which permit trade-ins to be counted for all or part of the minimum down
payment required under the regulation. The statement, which is in the form of an interpre-
tation of the regulation, emphasizes that the new provisions of the statute and the regulation
do not repeal the requirement that a down payment must be obtained. It stresses, also, that a
trade-in allowance cannot be counted against the down payment required under the regulation
except to the extent it reflects a bona fide trade-in or exchange of property having a value that
bears a reasonable relationship to the amount credited.

The text of the statement follows:

CONSUMER CREDIT
Interpretation of Regulation W

ISSUED BY THE BOARD OF GOVERNORS OF THE FEDERAL RESERVE SYSTEM

Since the amendment to Regulation W which was made followving the amendment of the Defense
Production Act, and which became effective July 31, 1961, questions have been received conceming
trace-irs in comectionwirth the instalment sale of listed artidkes, particularly articles listed in Groups
B, C, and D of trhe Supplement to the regulation.

It should be noted that the new provisias of the statute and the regulation do not repeal the
requirenent that a down payment must be dotained. Two provisians of the regullation are of secial
importance here. One s section 6 (©) (B whiich requires that a trade-in be described in the Registrants
records and that the Registrant setout “* the monetary value assigned thereto ingood faith.” The other
s section 807) (V) which requires that ““any rebate or salles discount” be deducted in calaulating the
““cash price” of the listed article, and that the required down payment be determined on the besis of
the “cash price . . .net of any rebate or sales discount.”

The provisians of the statute and regulation, especially those quoted aove, prahibit certain prac-
ticsswhich would attempt to use fictitias trade-in al lovances toevade the down payment requirements.
This s true even though the regullation does not necessarily require that trace-in allonances counted
agpinst down payments be limited to the actual market value of the trade-in or to the amount for which
the Registrant expects to be able to =l it Some of the more Important principles forbidding fictitias
trade-in allonances are indicated below.

L It Bevident that a trasaction would involve a rebate or salles disoount rather than a trace-in
where the Registrant in fact did not receive celivery and possession of the property for which a
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o-callad trade-in allonance was granted.  In such a case an actual trade-in has not cocurred, and label-
ling the transaction as a ““ trade-in” will not change its essandal daracteristic as a mere rebate or dis-
coutt. The Registrant has received nothing in part payment by virtue of the so-callled trade-in and hes
merely reduced the price of the article sold. Accordingly, the required down payment would have t
be dotained on the besis of the ““ cash price” of the article net of such reduction.

2. A transection would similarly anflict with the requirements of the regulation where there was
aoplied against the required down payment a so-called trade-in allonance in substantial amount for
property having a value that was nominal or nggligible, or that bore no reasongble relatioship o the
o-called allorence. Among transactions thatt would thus axrflict woulld be many made on the besis of
a sustantial uniform allonance for all so-called trade-ins irrespective of their make, model, or codirtion.

3. A track-in could not be counted as a down payment t the extent that there had been any
offsetting increase in the price of the article being sold. The price to be used as a standard here would
be the actual value at which the Registrant at the time s<ellirg the same or like articleswith an all-czeh
down payment or on a comparable besis; that price might, of course, be loner than the ““ list” price.

4. From the foregoing itmay be noted that a trade-in allonance cannot be counted against the
down payment required under the regulation except to the extent that it reflects a lona fide trade-inor
exchange of property. The regulation does not prevent a Registrant from giving rebates or disoaunts,
or from calling them anything he may like; but no matter what he may choose to call them for hisown
purposes, they doviausly cannot take the place of the down payment required by the regulation and
cannot excuse the Registrant from the requirement that he actually dotain the required down payment.
In other words, a Registrant s entirely free to give any trade-in allonancss, rdates, or disocounts that
he desires; but such allonances, ramates, or discouTts cannot be used as a cloek t conoeal evesians of
the down payment requirements of the regullation contrary o the principles here sstait.

5. Under section 8 (@) of the regullation the Registrant is required in any given case 1o keep such
records as are relevantt 1o establishing that his treatment of an allonance as a trade-in or exchange in
payment or part payment of the required down payment s in corformity with the foregoing and with
the requirements of the regulation.

Additional copies of this circular will be furnished upon request.

Axlan Sproul,

President.
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